היתר לתוספת בנייה

אתם מתבוננים בבית שלכם, ומבינים שהגיע הזמן לשינוי, או יותר נכון – לתוספת בנייה. בדרך כלל זה קורה כשהבית כבר אינו מתאים לצרכים המשתנים שלכם, כמו במקרה של הרחבת המשפחה, כשתרחיש נוסף קשור לרצון שלכם להשביח את הנכס ולהעלות את ערכו. מה שחשוב לזכור הוא שמעבר לשלבים הטכניים של תוספת הבנייה, חייבים לפעול גם בשדה המשחק הבירוקרטי.

מהו היתר לתוספות בנייה?

היתר לתוספות בנייה הוא השם שניתן לאישור שמעניקה הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, בהתאם לזכויות והוראות הבנייה הקיימות ובהתאם לחוק התכנון והבנייה. נקודת המוצא שלכם היא שכל הרחבה או חריגה ממבנה קיים מצריכה היתר בנייה מהרשות המקומית הרלוונטית. אז איך עושים את זה כראוי, ולמה רצוי להיעזר במומחים בתחום? על כך ועוד – במדריך הבא.

הדרך לקבלת האישור הנכסף

ישנן תקנות שונות וכללים רבים הנדרשים לביצוע תוספת הבנייה, הכרוכים לעיתים קרובות, בתהליך בירוקרטי קבוע אותו הכרחי לעבור. היתר לתוספת בנייה מצריך מעבר בהצלחה של מספר שלבים.

הראשון שבהם הוא בדיקה של אחוזי הבנייה, כאשר לצורך זה יש לקבל את תיק הבניין – לפי כתובת או לחלופין גוש/חלקה – בוועדה המקומית הרלוונטית.

השלב הבא הוא הגשת הבקשה והתכניות לוועדה המקומית, יש להיוועץ עם בעלי המקצוע הבאים: אדריכל המכיר היטב את תקנות הבנייה ויתאים תכנית העונה לדרישות, מהנדס בניין רשום שיבדוק את עמידות המבנה, יבצע את החישובים הקונסטרוקטיביים הנדרשים ויכין תכנית עבודה מאושרת לביצוע, ימציא כתב כמויות מתאים לביצוע העבודה ויגיש את הבקשה להיתר.

יתר השלבים הם פיננסיים במהותם, עם תשלום של היטל השבחה (אם זכויות הבנייה צפויות להעלות את ערך הנכס) ואגרת בנייה. בשלב הגשת הבקשה מגישים חמישית מגובה אגרת הבנייה, ואת היתר משלימים כשהבנייה מתבצעת הלכה למעשה.

הסקירה שהובאה כאן היא אמנם תמציתית, אבל מאפשרת לכם להסיק שיש כאן לא מעט דברים שצריכים להיעשות, מבלי שיש מקום לפשרות. זו הסיבה שמסבירה מדוע פנייה למומחים בתחום יכולה להקל ולקצר את התהליך, וגם לחסוך עלויות מיותרות. את כל החבילה הדרושה לקבלת היתר הבנייה הנכסף ניתן לקבל אצלנו: החל משלב התכנון ועד לביצוע תוספות הבנייה.

האם תמיד אפשרי לקבל היתר לתוספת בנייה?

לא לכל מבנה קיים, ניתן לבצע תוספת בנייה אלא באם מתקיימים הבאים...

  • כאשר לא נוצלו במלואן כל זכויות הבנייה במבנה הקיים - בזמן ביצוע הבנייה בפועל
  • כאשר קיימת תב"ע (תכנית בניין עיר) מעודכנת - בה מאושרות זכויות בנייה נוספות
  • הוספת ממ"ד או שטחי שירות - מרתף, חנייה, מחסן, מרפסות, פרגולות, חדרי כביסה ואשפה

בכל מקרה, לפני הגשת הבקשה להיתר יש לעשות עבודת הכנה יסודית ובדיקה מקיפה מראש לבחינת האפשרויות והמגבלות השונות, החלות על המבנה הקיים, ולהצטייד בכל המסמכים הדרושים. מומלץ להיעזר באנשי מקצוע המתמחים בתחום בכדי למקסם את סיכויי קבלת ההיתר וזירוז התהליך. אפיק בנייה מתקדמת מתמחים בתוספות בנייה בשיטת הבנייה הקלה. שיטה המאפשרת את זירוז התהליך, בנייה כמעט ללא רעש ופסולת, הפחתת סיכונים בשל תוספות עומס משקל על המבנה הקיים ועוד יתרונות רבים נוספים של השיטה. קראו עוד על שירותי הבנייה הקלה

ההמלצה: להתחיל מוקדם

כפי שחוו על בשרם ישראלים רבים שרצו לקבל היתר בנייה בשנים האחרונות, מדובר כאן בדרך לא פשוטה שיש לעבור. התהליך כולו דורש זמן, שיכול להגיע גם למספר שנים, ולכן רצוי להתחיל אותו מוקדם ככל האפשר. לפעמים חסרים מסמכים, לעיתים הבקשה אינה מתבצעת על פי הספר ובמצבים אחרים הרשות המקומית קורסת תחת משקל הבקשות המרובות שמוגשות אליה.

קיבלתם היתר! מה עכשיו?

עכשיו מתחיל תהליך הבנייה. התהליך כולל בניית תקציב, התואם את הצרכים והיכולת הכלכלית, יצירת קשר עם בעלי מקצוע רבים, עריכת מכרזים וחוזי התקשרות, פיקוח על איכות העבודה וטיב החומרים, ומעקב אחר לוחות הזמנים והתקציב... נשמע מורכב? צרו קשר, אנחנו כאן בשבילכם.

מידע נוסף בנושא תוכלו למצוא במדריך להוצאת היתר בנייה של מנהל התכנון

לפרטים וליעוץ ראשוני