בשנים האחרונות צמד המילים "בנייה ירוקה" שגורות בפיו של כל בונה פרטי, קבלן, אדריכל ואנשי מקצוע נוספים המעורבים בתהליכי בנייה. תחום הבנייה הירוקה צבר תאוצה גדולה בזכות הקדמה הטכנולוגית המואצת ושיתוף המידע המוגבר.
בנייה ירוקה - לא עוד כותרת שיווקית אלא דרך חיים
אם בעבר בונים שפנו לבנות את ביתם ראו בו לא יותר מאשר מבנה בעל 4 קירות שצריך לספק מחסה, הרי שהיום הם רואים את ביתם העתידי כמוצר מושלם שצריך לספק להם סביבת מגורים בריאה ונוחה. כיום, כבר בשלב התכנון, הבונים מעניקים את מלוא תשומת הלב לכל פרט ופרט בכדי להגיע לבית שיהיה אפקטיבי ופרקטי כמה שיותר. ניתן לראות כי שינוי תפיסתי אדיר בקרב הבונים כאשר יותר ויותר מהם שמים דגש גדול על נושא השמירה על איכות הסביבה בעת תהליך בניית הבית.
ע"פ ארגון האקלים של האו"ם, ענף הבנייה העולמי הינו הענף היצרני המזהם ביותר בעולם כיום. למען האמת, ענף הבנייה צורך כ- 40% מהאנרגיה העולמית. ואם לא די בכך, ענף הבנייה נמצא במקום הראשון גם במספר תאונות העבודה המתרחשות בו וגובה בכל שנה את חייהם של כ- 60,000 בני אדם.
כל אלו לא הותירו ברירה למתכננים בענף הבנייה העולמי מלבד מציאת פתרונות הולמים למצוקות הענף. עם ההבנה שישנו גידול מתמיד באוכלוסייה העולמית, ושהדרישה לבתי מגורים הולכת וגדלה בכל רגע נתון, החלו המושכים בחוטים ליישם רגולציה שכוללת חוקים ותקנים שנועדו להבטיח גישה נכונה לתכנון, בנייה ותפעול של בתים ובנייני מגורים.
אנו עדים לשינוי מהותי בגישה כלפי הבנייה הירוקה בענף הבנייה הישראלי. אדריכלים רבים שמים את הדגש על הבנייה הירוקה כבר בשלב התכנון. השינוי הזה כלפי הבנייה הירוקה שהחל בקרב האדריכלים עתיד להגיע בהמשך גם לתהליכי הבנייה בשטח ואני סבור שנראה יותר בתים שנבנו שנבנו בסגנון הזה. הבנייה בסגנון הזה תעניק לדיירים בתים איכותיים ובריאים הרבה יותר.
ישנם מספר כללי ברזל בבניית בתים ירוקים, אחד העיקריים שבהם הוא להשתמש ככל הניתן במקורות אנרגיה המתחדשים והבלתי מוגבלים כגון: שמש, רוח, גשם, שינויי מזג אוויר וכמה שפחות ביצירת אנרגיה מלאכותית דוגמת חשמל, לתחזוקת הבית השוטפת. כדי לענות על דרישה זו יש לשים לב לכמה נקודות חשובות:
כיוון העמדת הבית
ישנה חשיבות גבוהה במיוחד לבחירת כיווני הבית, ומיקום הפתחים וההצללות. שימוש נכון בכל אלו יבטיח את הקטנת האנרגיה הנצרכת לחימום וקירור הבית באופן משמעותי. לפני תכנון הבית, על האדריכל ללמוד את כיווני השמש ולתכנן אותו כך שיבטיח ניצול פסיבי מקסימלי של אנרגיית השמש להקטנת צריכת האנרגיה לחימום ותאורה.
מענה טרמי
מדינת ישראל הינה מדינה קטנה מאוד. למרות גודלה, היא מאופיינת בשלושה סוגי אקלים: ערבתי, ים תיכוני ומדברי.
היום ברור לכל, שמפרט הקיר יהווה נגזרת ישירה של סוג האקלים הפועל באותו אזור. לדוגמה: בית שנבנה בערבה יצטרך להתמודד עם אקלים שונה מאוד מבית שייבנה במישור החוף ולכן מפרטי הקירות והגגות יהיו שונים בכדי לספק מענה מתאים.
כשניגשים לתכנון הבית מתוך הסתכלות על הבידוד הטרמי אנו נתקלים בשתי גישות \ דרכים עיקריות:
- מסה תרמית – גישה זו דוגלת בכך שהאלמנט הנידון (קיר או התקרה) צריך להיות בעל יכולות ספיגה של מסה אנרגטית שבכוחה לקלוט קור וחום, ולאחר מכן לשחרר אותה לפנים הבית במהלך היממה. באזורים כמו מצפה רמון לדוגמה, ששם הבדל הטמפרטורות ביום ובלילה הוא גדול, נרצה קיר שיידע לספוג את הקור המדברי בשעות הלילה ולשחרר אותו במהלך שעות היום לפנים הבית. כך נקווה להימנע מהדלקת המזגן בשעות היום על מנת לקרר את הבית.
- בידוד תרמי - גישה זו שונה מעט מגישת המסה הטרמית. היא דוגלת בכך שיש לנתק באופן מוחלט את פנים וחוץ הבית, וליצור בית מבודד שיידע לשמור על הטמפרטורה הנוצרת בתוכו (בעזרת הפעלת חימום \ קירור) לאורך זמן ממושך יותר.
ישנם חתכי קירות שמשלבים בין שתי גישות אלו. כמובן שבחירת שיטת הבידוד הרצויה, גם במקרה הזה, היא נגזרת של איפיון הדיירים הגרים בבית: "דיירים אקטיביים" או "דיירים פסיביים" וכן איפיון האקלים השולט באזור המגורים.
כיווני אוויר
יש לשים דגש על בחירת כיווני האוויר בבית מכיוון שהם מרכיב חשוב ומרכזי ביצירת סביבת חיים בריאה יותר. כדי להבטיח שזרימת האוויר בבית תהיה אפקטיבית יש להכניס למשוואה את גודל הפתחים והכיוון אליו הם פונים. כמו בבחינה הטרמית, גם כאן יש לנתר את כיווני זרימת האוויר העיקריים באותו האזור. לרוב, זרימת אוויר נכונה ואפקטיבית יכולה להוריד את הצורך בשימוש בקירור הבית ע"י מזגן גם בימי הקיץ החמים.
יתרה מכך, בית שאין בו היכולות להיות מאוורר הינו מקום מרבץ לבקטריות וחיידקים. את זרימת האוויר ניתן לנתב גם באמצעות עזרים חשמליים כגון מאווררים. אך האפקטיביות הגבוהה ביותר לזרימת אוויר טובה בבית יסודה בתכנון מותאם של מיקום הפתחים, גודלם וכיוונם.
שימוש בחומרי גלם
שימוש בחומרי גלם ירוקים וידידותיים לסביבה לא נותן מענה נקודתי להפחתת הזיהום בזמן הבנייה בלבד אלא לתקופה ארוכה לאחר מכן. ישנה חשיבות רבה לגזים ולחומרים הנפלטים מקירות ביתנו לאורך השנים הרבות שאנו חיים בבית. שימוש בחומרי גלם מתקדמים מבטיח הפחתה משמעותית בתחלואת דיירי הבית וגם בתחלואת הציבור.
הפחתת הזיהום מתחילה כבר בעת תהליך הייצור. אותם מפעלים המייצרים חומרים ירוקים משתמשים בתהליכי ייצור לא מזהמים וכן עושים שימוש רב בתרכובות חומרים טבעיים תוך שימוש מינימלי נכון בתהליכים כימיים בעת ייצורם.
חיסכון באנרגיה
כל תשומת הלב לנושאים הנזכרים לעיל אינה מספיקה. המשקל הרב ביותר לסוגיית החיסכון באנרגיה מוטל על הדייר עצמו. גם פה, בדיוק כמו לאדריכל, לדייר ישנה חובה מוסרית לבניית ביתו ולתפעולו בגישה ירוקה בכדי להבטיח לו ולמשפחתו חיים בריאים יותר.
ישנן מספר מערכות מתקדמות אשר עומדות לרשותו של הדייר בכדי לסייע לו בניהול ותפעול נכונים של הבית הירוק:
- אנרגיה סולרית: יותר ויותר אנשים מפיקים את החשמל בביתם באמצעות הפיכת אנרגיית השמש לאנרגיה סולרית. בניית בתים בסגנון זה תורמת לאין שיעור להפחתת זיהום האוויר הנוצר מתהליכי ייצור החשמל בתחנות הכוח.
- מחזור: המחזור מתחיל כבר באתר הבנייה באמצעות הפרדת חומרי הבנייה ושליחתם לייצור נוסף או לחלופין להטמנה נכונה. דוגמא טובה לכך הוא ביתו של אדריכל ד"ר נועם אוסטרליץ שמפיק את הגז לבישול הביתי ממחזור של הפסולת האורגנית המיוצרת בבית. (למי שמעוניין, ביתו פתוח לסיורים לקהל הרחב).
הפרדת פסולת באתר בנייה
בתים אלו נהנים גם מעצמאות אנרגטית מקיפה שמבטלת את התלות שלהם בממשל ובמערכות המוצעות.
קיצור זמני הבנייה
בשנים האחרונות אנו עדים לירידה משמעותית במשאב החשוב ביותר בענף הבנייה: ידיים עובדות.
כדי לפתור את הבעיה הזו מנסים כל היצרנים בענף הבנייה לייצר חומרים ושיטות מתקדמות שיבטיחו עד כמה שניתן שימוש במכונה במקום ביד האדם. החיפוש אחר פתרונות מתקדמים אלו בענף הבנייה הוביל להמצאות ושיטות שמצליחות לקצר את זמני הבנייה בשטח באופן משמעותי. אחת הדרכים לקצר את תהליכי הבנייה היא לעבור לייצור של אלמנטים מוכנים במפעל ולאחר מכן הרכבתם בשטח. כל אלו מבטיחים איכות גבוהה יותר וחוויית בניה נוחה יותר לדיירים הבונים את ביתם ולשכניהם.
בטיחות
פתחנו את המאמר עם הצגת נתונים עגומים על מצב הבטיחות בענף הבנייה העולמי. הפגיעה האנושית והחברתית הנגרמת מתאונות בענף הבנייה הינה גבוהה מאד, הדבר מצביע על כך שהחברה לא שמה מספיק דגש על נושא הבטיחות בענף הבנייה. כבונים, מתכננים ומבצעים, חלה עלינו החובה לנתב את תשומת ליבנו לבריאות העובדים בענף החשוב הזה. מעבר לכך, תאונות העבודה גורמות לפגיעה כלכלית גדולה מאד במשק הישראלי. בדו"ח תאונות העבודה שנעשה בישראל בשנת 2015, נמצא ששולמו מעל 4.5 מיליארד שקלים לנפגעי עבודה בענף הבנייה.
אז איך בטיחות הבנייה מתקשרת לבנייה ירוקה?
- ניצול נכון של המשאב האנושי
- חיסכון כלכלי עצום
- הוכחה לאכפתיות ולמוסר האנושי בתהליך הבנייה
לסיכומו של עניין, הבנייה הירוקה תלויה בכמיהה שלנו לחיים נקיים ובריאים יותר. ככל שאנחנו, הבונים, נשים דגש גדול יותר ונעלה את הדרישה לבנייה ירוקה, כך המתכננים ומבצעי העבודה יבצעו יותר עבודות כאלה. רק כך, דרך שינוי הרגלי הצריכה שלנו, נוכל להביא לשינוי של ממש בענף הבנייה וכמובן שנפיק מכך תועלות אישיות רבות. חשוב לזכור שבנייה ירוקה איננה רק כותרת שיווקית, היא למעשה דרך חיים!.